Sv: UFO, Kryptozoologi m m

Såg Mothman Prophecies igår med Åsa. Den var riktigt kuslig. Vad jag förstår skiljer den sig en hel del från folkloren? Bra film men jäklar vad tossigt 90-talsfoto. Massa galna kameraåkningar mest hela tiden och ett ljudspår som aldrig slutade plinka oroväckande eller lägga tjocka stråkmattor. Tänkte på Arkiv X såklart. Gjorde de nåt avsnitt om Mothman?

Sv: UFO, Kryptozoologi m m

Ja, eller, filmen skiljer sig från boken som i sin tur bygger på händelserna på 60-talet när den där bron rasade (som i filmen, fast i filmen är det förlagt till nutid) så boken är nog mer trogen folkloren.

Listade du ut vilken scen som jag menade fortfarande är riktigt ruggig? :-) Om vi tänkte på samma.

Som sagt, den filmen räddas av att man får se så väldigt lite, om ens något.. av malmannen. Utan allt spooky sker utanför kameran.

Och ja, väldigt 90talsfoto. På gott och ont. Jag har konsumerat så mycket sån film att jag är helt obrydd över det. Tycker det är lite mysigt nästan.
Arkiv X ja, jag kollade faktiskt men inget avsnitt om själva malmannen - men avsnittet Detour ( https://en.wikipedia.org/wiki/Detour_(The_X-Files) ) så refereras det till malmannen, men odjuret i avsnittet ska tydligen vara baserat på Predator... så kan det gå. Minns inte det avsnittet på rak arm, så jag tror inte det gjort så stort intryck på mig heller.

when the fireworks hit you
mogadishu
on a beautiful saturday night

Sv: UFO, Kryptozoologi m m

Helt sant, Hunden Uppföljaren, haha, om Mothman P (2002), att fotot är tossigt och tidstypiskt. Har, likt Tommy, också börjat att försonas med det. Blev sugen på att sen om den nu! Ska lätt göra i sommar, med öppen balkong så blir det lite extra kuslig, kanske!

Jo hej det är jag igen som skriver om min bluray på Legend om Boggy Creek - nu vill jag bara berätta att detta faktiskt är den FÖRSTA officiella utgåvan för hemmabruk någonsin! Alltså ja någonsin.  Filmen hamnade ju ni nåtsorts rättsligt eller upphovsmässigt limbo och har sjunkit djupare i det träsket, lite likt Night of the living dead (1968, var helt sjukt att se Criterion UKs print på denna, jösses ser ut som den är filmad igår) men räddades alltså. Storslagna tider! Nu är det fint att vara homo sapiens.

Sv: UFO, Kryptozoologi m m

The Legend of Boggy Creek (1972, USA, bluray och dvd från typ Boggy Creek inc, eget bolag för det här släppet)

Äntligen anlände den! 4k scan, första officiella hemvideosläppet någonsin! Vilka tider vi lever i! Nu har jag SETT den här filmen, ojoj. Vilken film. Bigfoot-filmernas bigfoot-film, staden Fouke får över åren påhälsning av ett mycket läbbigt odjur som inte drar sig för att smyga runt i mörkret och grymta. Ok, det angriper människor också. Allt bygger på verkliga händelser och filmen har en stark dokumentär prägel, från naturfotot till miljöerna och människorna (som ofta spelar sig själva) och olika händelser dramatiseras. Det här typ träsklandet är verkligen grått, lerigt och äkta vischan. Kusligt, borttynandes och ruggigt. Slutet är enastående. Monsterkostymen är effektiv. Allt som allt en otroligt lyckad film som dryper av atmosfär, äkthet och olycksbådande tider. Svårt att värja sig, då den är så ja genuin. Många jäkligt bra bilder och inramningen är stram och minimalistisk. Inte helt billigt att importera denna pärla men för oss bigfoot-tokar är det inget att snacka om. Tråkigt att enda extramaterialet är en trailer, men ja den är fin iallafall. Trodde bildkvallen på blurayen skulle vara snäppet vassare ändå men det var orimligt begärt, antar originalnegativet haft en tuff historia. Det är hursom ypperlig bildkvalle och en njutning att se med en ljummen 3.5a.

Kan iallafall rapportera att British Film Institute har tack i eftertexten för denna nya utgåva - är det möjligt att vi kommer att få se en mer fullmatad utgåva från typ Arrow eller annat brittiskt bolag...? Kommer BFI själva steppa upp och göra en kulturgärning...? Känns ju givet att denna scan måste få mer spridning. Inom iaf max 3 år tror jag att det dykt upp någon billigare och mustigare utgåva, men det är ju ingen vågad gissning då ju det mesta tycks ges ut i tid och otid. Skivorna är regionsfria, trevligt.

EDIT: Eftersom det räcker för mig med att ha filmen på bluray så tranporterades dvd-skivan till Puffy, vilket innebär att vi nu har varsitt ex av filmen. Förhoppningsvis kan vi läsa lite om detta i nästa Puffy, om redaktörns tankar om filmen - vilket vi kanske redan gjort i tidigare nummer iofs?

The Legend of Bigfoot (1975, USA, bluray från AGFA och Something Weird)

Jösses! När jag insåg att denna låg och smög bakom fårmonsterfilmen (Blurayen på Godmonster of Indian Flats, den här Bigfoot-filmen medföljer som extramaterial) var saken biff - köpte bums. Bara sett LoB på vedervärdig utgåva från Mill Creek tidigare så nu blev det en uppenbarelse. Underbart mossig och träig bigfoot-doku om man som ger sig ut och letar efter den store hårige. Men mest blir det landskaps och djurbilder. Tydligt att typ 80% av filmen består av semesterfilmer ihopkokat till en storfotfilm - genialt. Härlig berättarröst och gör-snygg filmisk krisp i bilden. Mycket utomhusytor så filmen känns storslagen och luftig, en episk resa i amerikansk psykogeografi (tack Hunden för ordet). Otroligt vacker. Riktig kulturgärning, att dra loss en 2k scan på dylika pärlor. Kalla mig hopplös men blev höjning till 5/5 i betyg. Runt 75 minuter lång så den här ska jag avnjuta många gånger! Makalöst trivsam och avkopplande.

#svenskabigfootforskare

Sv: UFO, Kryptozoologi m m

Hehe, fina ord om filmerna B-pappsen. Psykogeografi är ett situationistiskt begrepp som jag inte minns helt hundra men sitter ihop med deras derivéer, planlösa vandringar genom staden och är väl ett sätt att psykologiskt kartlägga staden utifrån nåt slags maktperspektiv, var man känner sig välkommen respektive bortstött, obevakad respektive bevakad osv. Var säkert fel att kalla din text i senaste Hunden för Psykogeografiskt Sandviken enligt den definitionen men jag tänkte att minnen och upplevelser av platser + geografi = precis det. Nåja. Slarga eller nån annan påläst förstår säkert det där bättre än mig.