1 Senaste redigerad av Michelinmannen (2017-11-04 14:01:45)

Tråd: Drömresemål

Hej alla sura (och glada då för den delen), har ni några platser ni drömmer om att besöka?

Jag har några som jag skulle vilja åka till. Dragon gate i älvkarleby (som nämnts tidigare i forumet), övergivna äventyrslandet kinnekulle i götene (SNART innan det ska rivas) och skelettkyrkan sedlec ossuary i tjeckien (mvh small time goth).

Vad skulle ni vilja se för lökigt?

(Såg nu att detta är mitt 88e inlägg! Kämpa)

Sv: Drömresemål

Hej! Jadu. Ska tänka lite.

Dragon gate har jag tankat vid nån gång, känns väldigt ovälkomnande där så har aldrig fattat hur man gör för att ta sig vidare, in.

Visste inte att det fanns ett övergivet äventyrsland i Götene, spännande. Tänkte länka Jan Svankmajers kortfilm The Ossuary från tuben men den verkar nedplockad, är ju filmad i skelettkyrkan, du har säkert sett de filmen. Jo dit är jag också intresserad av att åka.

Eftersom jag är intresserad av grekisk mytologi och historia så känns Grekland givet, gå runt och kolla på ruiner och klippor och känna solen bränna och höra sjöfåglar och känna sig som förlorad i en (film)dröm av nåt slag, allt är ljust och vitt.

Har planer som ligger på is i nuläget att åka till Tokyo eller ön Hokkaido eller bara japanska landsbygden och titta på Mt Fuji.

Hong Kong känns också aktuellt, gå sightseeing i actionfilmhistoriens spår.

Skulle även gärna turista i Maine, Stephen Kings hemtrakter, kika runt på alla mindre orter därikring. Providence, Rhode Island känns dock ännu mer frestande, H P Lovecrafts territorium.

Oj vad mycket drömmar för en sån liten knota som mig. Annars är det alltid kul att upptäcka nya saker i Sverige, utforska landsbygden. Har varit utanför Norden 2 ggr i mitt liv, bägge gånger typ det senaste året. Hade det inte varit för filmandet hade jag med all sannolikhet fortfarande suttit hemma på soffan. Är väl på gott och ont, att den bubblan bryts; flyga flygplan är ju spännande men ajajaj inte bra för miljön, ja det vet ju alla men flyger ändå, ja de som flyger, finns väl såna som var likt mig förra året och hade totalvägran på flyga men när det gäller hmmm "ödestråden" i mitt liv så tackar jag ja till allting, allt det där konstiga och oväntade som händer och regelbundet har hänt mig stora delar av livet , ja det tackar jag alltid ja till, bara för att se vad som händer, så det är som en röd tråd för mig, att jag hamnar på oväntade platser mycket av slump, tur och jag dras till konstiga saker eller liksom situationer eller möjligheter där det kan hända sånt. Babbel!

Så, jag kan nog tänka mig att reda mer och resande över längre sträckor känns nu mera möjligt och genomförbart, men när man är en liten skrajsenhare från en by på typ 750 invånare, då känns världen väldigt stor och lantis som man är så trivs man alltid bäst hemma på soffan, bland videofilmerna, toan, kylskåpet och susen och brusen i rören och grannarnas mummel. Trygghet. Lugn. Så nån sån där backpacker är man icke! Undrar vad som händer i framtiden, men nu har jag iallafall börjat lista litegranna så få väl se vart dessa drömmar tar vägen. Hej!

Sv: Drömresemål

Den där källarkryptan i Kutná Hora är grymt häftig (för jag antar att det är den ni menar?). Vart där ett par gånger med runt 15 års mellanrum, blev lika överväldigad andra gången. Den ser verkligen inte mycket ut för världen, en oansenlig liten kyrka vid en typisk småstadsbakgata. en liten trapp ner och sen upphör det normala. Fullständigt absurd. Stan är annars trevlig med en maffig katedral som jag tror invånarna är mer stolta över än de gamla skelettpyramiderna.
Väl värd ett besök, bara ta bussen från Prag, tar väl nån timme. I Prag rekommenderas för övrigt Karel Zeman museet, litet men trevligt.
Själv funderar jag att ta mig till Östersund och kolla in Storsjöodjursmuseumet, kanske något för sommarn. Nån som vart där?

4 Senaste redigerad av B-pappa (2017-11-05 10:42:14)

Sv: Drömresemål

Storsjöodjursmuseumet, kul grej, inte vart där, dit lär man!

Jo justja, Biografmuseumet i Säter verkar ju guld, jag och larsesq har ju pratat om att åka dit. En resa nu i sommar kanske? Ja! (kanske öppet på vintern också? Har puffy varit där?)

http://biografmuseet.se/

Jag tror Michelinmannen och jag tänker på ett annat benrum, den liksom kyrkan som är dekorerad med ben? Eller det kanske är en källarkrypta? Men den jag tänker på har högt i tak, hyfsat.

5 Senaste redigerad av larsesq (2017-11-05 10:58:05)

Sv: Drömresemål

Biografmuseet hade varit lattjo, ja. Hade varit kul att se Masten i Kristianopel innan det revs (här dog fyra personer i och med en Gyllene Tider-spelning: http://www.blt.se/kultur-noje/morka-min … -masten/). Men den är ju riven nu, så... ja. Vill alltid till Finland, i största allmänhet. Och har många år nu drömt några slags romantiska dagdrömmar om att åka med en eller fler personer på en bilutflykt genom hela Sverige.

Vill gärna till Seskarö igen. Fint ställe. Var där med Hunden i somras. Köpte en glass i en kiosk och snackade med den snälla och roliga damen som hade kiosken. Borde ha köpt Seskarö-t-shirt:en och åkt upp för att hitta stenen som arbetarna reste i minnet av Seskaröruppropet 1917. (Finns en rätt kul punklåt om Seskaröuppropet: https://www.youtube.com/watch?v=G6_IPA_qxVc). Blir väl nästa gång jag ska till Norrbotten.

EDIT: Euskefeurat har också gjort en låt om Seskarö också: https://www.youtube.com/watch?v=4zn3nElI0Cc

Sv: Drömresemål

Vi har ju ett tjusigt vvs-museum i Stockholm om någon skulle ha vägarna förbi.

Drömresmål är svårt för jag inser ofta vad jag gillar när jag väl är där.. är inte så mycket av en drömmare på det sättet, brukar inse vad jag gillar när det väl händer.. MEN piaggio-museet https://www.museopiaggio.it/en/ har jag sprungit förbi av en slump och vill verkligen åka dit. 3000kvm med gamla feta vespor och mopeder. Jag vill verkligen ha en riktig vespa, gärna en primavera.. det är en dröm verkligen. Töntig som man är.

Men andra resmål, jag skulle vilja åka till någon riktig öken nångång, sådär som det är på film, stora tomma ytor med bara vit sand, och gå i. Vet inte var sånt finns för när jag googlat runt verkar det ju som att de flesta öknar är steniga och lite...industriområdesaktiga:-)
Sen skulle jag vilja besöka typ Kroatien eller så eftersom jag har en känsla av hur det är, som antaligen - med största sannorlikhet - inte stämmer. Men jag vill ändå dit i den delen av världen. Det känns lockande.

Inom landet skulle jag vilja bo ett tag på en skärgårdsö och allt vad det innebär med att planera handling, besök till fastlandet och sakna el. Lite exotisering kanske, det ber jag om ursäkt för, men jag är lite skadad av Skärgårdsdoktorn.

Jag skulle vilja besöka Lossmen och Ekträsk, se om någon efterlämning av syndikalismen finns kvar.. det gör ju det om man åker till Färila så har byns torg typ tre hus: LS-lokalen, en mataffär och en kiosk typ. Vi har ju varit väldigt starka där.

when the fireworks hit you
mogadishu
on a beautiful saturday night

Sv: Drömresemål

Norra Skandinavien med sina vidder och fjäll har jag vandrat många gånger och vill så göra igen. Cusco i Peru, var mer magiskt i verkligheten än jag kunde föreställa mig-dit vill jag dra igen....

Kanada...mest för att det inte är usa...

"Riktiga" Balkan skulle jag också vilja kuska runt i (alltså inte Kroatien och Slovenien, utan östra balkan).
Men som Tommy sa, jag är inte heller nån drömmare på det viset, brukar bli knockad när jag väl är nånstans

Sv: Drömresemål

Jag cyklar ju mest och så gillar jag vatten (att bada i, inte petrokemi), vattenfall, vattentorn, järnväg (om man kan ta med cykeln delar av resan då) och så. Hoppas på att cykla längs klarälven i vår/sommar nångång, får se vad jag hittar på vägen. Tänkte ta nån dags/helgtur till döda fallet utanför falkenberg också.

9 Senaste redigerad av B-pappa (2017-11-07 14:33:30)

Sv: Drömresemål

Lägger en helhjärtad rekk på Kosovo. Skulle kunna dra en massa klyschor om hur jag upplevde det och "hur mycket balkan" det är, men det får man se själv eller äh, here goes.... . Motorvägarna och alla bilskrotar / autoshops på sidorna fick samtliga Mad Max-filmer att framstå som futuristiska utopier. Gigantiska stenbrott, alla skrotbilar, omkringspringande hundgäng, "varning för minor"-skyltar, betonghus-skelett och allmänt karga och fascinerande atmosfär. Var dock en ganska svettig dit o hemresa; byte till ett mindre propellerplan av gammal modell över Makedoniens bergsmassiv (gulp!) och ljudet av gamla propellrar intill ens sittplats, tungt beväpnad polis, gränskontroller med lager efter lager av taggtråd, kameror och övervakning, sura vakter som stirrade ut en med sina automatvapen tryckta mot bröstet, galna regnperioder (vi var väl där typ en vecka och det var nån period där det regnade, alltså öste ner, en 3  dagar på raken) där asfalten på vägarna skivas bort som ost. Hemvägen var dock farligast på riktigt, aka "Två svenskar, en grek, en bulgar och en Kosovo-Alban skulle ut och resa"; försenad till flyget börjar bilens motor dö utan förvarningar och vi hamnar i en mängd livsfarliga situationer där vi alltså blir till en rullande dödsfälla på hjul utan fungerande motor och felet tycks ohjälpligt, en annan chaufför med ny bil rings in och precis då återkommer typ monsunregnandet samtidigt som det är rush hour / fury road på vägarna och man ser knappt hundra meter framåt, om ens det. Galna trafikstockningar (vi måste ta oss genom Skopje under dessa förhållanden, ett par tusen bilar, hej) och har man hmm hårdhudade chaffisar så drar de ju sig inte för att köra folkrace mellan bilköer osv. Där satt man, bakfull efter en veckas partaj och utan säkerhetsbälte och kände döden kittla, samtidigt som det kändes enkelt och lätt och "hoppas vi hinner med flyget!". Detta måste ha varit rekord för hur hög min puls varit. Mkt proffsiga bilförare dock, bättre än han i Drive. Givetvis visade det sig att planet i Skopje (Makedonien) var försenat med typ 3 timmar, så vansinnesfärden var typ i onödan. Minns att jag senare satt och grät som ett barn på planet hem, mycket intryck för en liten gubbe!

Ojdå nu blev det lite reseskildring här men ja, stark rekk på Kosovo, staden Prizren, landets äldsta, är ett måste, som att befinna sig i en otroligt vacker och gotisk målning, ja som en dröm. Bergen runtom är helt crazy, absolut gigantiska och med tjocka molntäcken överallt så man inte ser topparna. Det är också därför vattnet som forsar ned från bergen drabbas vägarna med sån våldsam kraft, för att bergen är så branta och höga. Men när vi landade var allt soligt och fantastiskt, kommer aldrig någonsin glömma detta, färden över gränsen och in i Kosovo och till staden Ferizaj, där vi bodde högt upp på ett hotell och vaknade till böneutrop och såg solen stiga upp över de majestätiska bergen. Givande resa, många bra samtal, mycket bra folk, kul festival och Dr J-G utropades på scen inför landets kulturelit till "Kosovos ambassador in Sweden", eftersom vi för många var de första svenskar de träffat och tyckte vi var exotiska och eftersom vi har rötterna i bondesläkter blev det en del prat om jämförelser mellan Sverige och Kosovo och fokuset, ja nästan besattheten av bilar är ju något som vi känner till allt för väl, uppvuxna i raggarbältet, med sina bilkyrkogårdar och gårdar fyllda med folkracebilar och amerikanare. Bra att militärerna och de gamla frihetskämparna gillade oss och vår film, sista kvällen fick vi skjuts runt stan av några i läckra "black cars" som såg säkerhetstjänstiga ut. :-)

Tråkigt att saker tar slut och försvinner men nu med lite perspektiv (var där förra året i september) så var detta verkligen ett äkta minne för livet och nog en resa som kommer att påverka mig mer än jag riktigt fattar nu. Slut på redogörele. Hej!

https://www.google.se/search?q=prizren& … mp;bih=662

Sv: Drömresemål

Bra tråd för att få lite restips. Har varit rätt osugen på att resa de senaste åren, känns som att det är skönare att vara hemma. Men jag arbetar ju med ett projekt som kanske ska bli ett fanzine, en alternativ reseguide till norr- och västerbotten. Med lite mer udda sevärdheter. Så det kommer väl bli mina resemål de närmaste åren. Åka runt och samla in material.

Annars är det väl Nord Korea som lockar mest, tanken att en gång i livet få stå på socialistiskt mark.

Arbete är livets krydda

Sv: Drömresemål

Har blivit ganska inspirerad av den här tråden att komma på mitt drömresemål. Har inte velat gräva forcerat i mitt inre utan istället valt att vänta tills drömresemålet skulle uppenbara sig i mitt inre. I natt hände det.

Jag vet inte om den här platsen finns på riktigt men det finns ändå sannolikhet att den gör det. Jag vill resa till en plats när det inom cirka 500 meters radie finns flera flera olika restauranger som tillagar dumplings. Inte vilka dumplings som helst utan jävligt bra dumplings till väldigt bra pris. Skulle även va okej slash perfekt med en restaurang michelin dumplings för dyrare pris. Där kan kan man äta i slutet av dagen varje dag man är där för att minnas det bästa när man ska slappa av för att sova.

Om den här platsen finns på riktigt måste jag dit någon gång.

Sv: Drömresemål

Idag pratade jag med en vän som var inne på att åka längs transsibiriska järnvägen. Lät rätt kul. Skulle väl kanske inte uppvärdera det till ett "drömresemål", men lät ju skoj och var visst inte så där superdyrt. Mina föräldrar brukar få en katalog med bussresor, såna paketresor som antagligen mest pigga pensionärer gör, och det brukar jag bläddra i och drömma mig bort ibland. I mina drömmar hade det varit skoj att åka buss med pensionärer och gå på rundturer och gapa och säga "SVERIGE ÄR FANTASTISKT!" stup i ett. Kanske nån har ett dragspel och vill dra nån gammal schlager (allsång!) och det bjuds på ostmackor från en plåtburk och varm dryck från en termos.

Sv: Drömresemål

Åh bra svar från alla! Ska kommentera mer senare om jag orkar men ville bara bekräfta att detta är läst och detta var bra. Men ang transsibiriska järnvägen så var det min största dröm när jag gick i gymnasiet och läste leninessäer. Hårdrock. Dom har samovarer i vissa tågrum. Vad heter det nu? Ni vet vad jag menar. Är mosig i huvudet. Varför skriver jag ens detta? Jo, jag har ju inte tänk på transsibiriska järnvägen på så länge. Man kan åka till kina men när man kommit till mongoliet så måste man lyfta tågen till ett nytt underreden för hjulen fungerar inte för att dom har andra sorts spår i kina.

Sv: Drömresemål

Ja, transibiriska verkar fett! Sen ta båten över till Japan.

15 Senaste redigerad av larsesq (2017-12-06 22:23:33)

Sv: Drömresemål

Sen flyger vi i luften! (som Åsa-Nisse: https://www.youtube.com/watch?v=wED3_YrEtiM)

Nämen, lät kul med transsibiriska. Brukar annars ha svårt att få upp pulsen och intresset för utlandsresor. Åka utanför Sverige - ska det verkligen vara nödvändigt? Vi har ju allt inom detta avlånga korvbröd till land. Värme i söder, kallt i norr och fuktigt i väster. Topp! Sverige - Bäst i test.

16 Senaste redigerad av Lappia (2017-12-07 10:19:10)

Sv: Drömresemål

Min ex-sambo åkte transsibiriska för två år sedan nu. Han har nog mest berättat fina minnen från resan. Men sa att själva transsibiriska hade sina, ja, inte brister. Men att efter att man sett den tjugifjärde ryska tågstationen genom fönstret så kan man den biten så att säga. De skiljer sig inte så mycket från varandra. Blev väl mest att supa och äta potatissoppor där på tåget. Var en rejäl baboushka tydligen som domderade och styrde och ställde under resan. Men att supa på ett tåg i Ryssland under tio dagar, tja varför inte?

Arbete är livets krydda

Sv: Drömresemål

Att supa i en icke-tågmiljö börjar ju känna mer och mer tradigt och ointressant för mig, så jag vet inte då om det är roligare på ett tåg. Nu blev jag mycket mindre intresserad, med ens.

Sv: Drömresemål

Fast det beror väl lite på, man behöver ju inte bara åka tåget som en tok. Man kan väl göra en längre resa och stanna överallt längst vägen. Men själva tågresan i sig var väl inte det roligaste enligt min ex-sambo då.

Arbete är livets krydda

Sv: Drömresemål

tack för intressant tråd!! blev mycket inspirerad att se någonting nytt. en stor dröm är att vara i en sånhär skog med träd som får lastbilar att se ut som leksaker. finns kanske i kanada. om ni fattar vad jag menar. annars kan ni googla på "canada big trees" så får ni er en uppfattning. o nu får jag väl drömma lite om sedlec ossuary också.

Sv: Drömresemål

Sist jag var i Kutná Hora köpte jag en t-shirt, kollade på den nu och där står mycket riktigt "Sedlec ossuary" - så vi snackar om samma ställe. Hade inte hört det namnet innan. Som sagt verkligen värt ett besök. Själva kyrkan är liten och intetsägande, men rätt fin, det är en våning ner det händer grejer!
Har förresten vart i Redwood-skogen i Kalifornien också för många år sen, otroligt mäktigt, vilka träd.

Sv: Drömresemål

Hovs hallar tänkte jag svänga förbi i vår. Det ska vara fina träd där apropå träd och hur jävla bra Sverige är och så.

Sv: Drömresemål

maggan skrev:

Hovs hallar tänkte jag svänga förbi i vår. Det ska vara fina träd där apropå träd och hur jävla bra Sverige är och så.

Hur blev det med detta, kan man få en uppdatering på Hovs Hallar? Är det något att prioritera som resmål?

Arbete är livets krydda

Sv: Drömresemål

Lappia skrev:
maggan skrev:

Hovs hallar tänkte jag svänga förbi i vår. Det ska vara fina träd där apropå träd och hur jävla bra Sverige är och så.

Hur blev det med detta, kan man få en uppdatering på Hovs Hallar? Är det något att prioritera som resmål?

Vi tog en annan väg. Dels åkte jag bara till Laholm en vända via Veinge och det var fint. Ska tillbaka till den grusgropen tänker jag och Laholm hade en fint teckningsmuseum som jag gillade.

Sen tog vi en vända på kullaberg istället, har gjort det några gånger och det är jävla fint där. Nimis och Ladonien och så sover vi skogen där nånstans. Jag tänker att om man har bil så hinner man allt detta inkl. hovs hallar på en helg.

Sv: Drömresemål

Drömresmålet över alla andra resmål:
https://www.ufo.se/index.php/om-ufo-sve … 9-kursen19

Arbete är livets krydda

Sv: Drömresemål

Jag och sambon har pratat mycket om resor nu när vi hållit på och målat uteplatsen. Hon vill till Egypten och göra en episk historisk resa, besöka massa tempel och pyramider. Hon är väldigt inläst på antik historia. Jag måste erkänna att jag är lite nervös för länder utanför Europa med oklart säkerhetsläge. Plus den jävla värmen. Insåg att jag helst skulle resa till typ alla anglo-länder, följa mina koloniala förfäder haha. Inte för att USA har så bra säkerhetsläge haha. Har fått nån fascination för ganska tråkiga amerikanska städer pga musik, film och böcker man läst. Vore kul att åka till Austin speciellt. Vill också åka till Cleveland även om det verkar vara en skitstad på många sätt. Samma sak med Albuqerque (orkar inte stava det rätt just nu) men där finns det nog bra grejer precis som i Cleveland. Gillar fanzinet Proof I Exist av Billy McCall som bor i New Mexicos svårstavade storstad.

maskinpark.bandcamp.com