Sv: Loppistråden
är en ex-rental och en rental samma sak i dessa sammanhang? Dvs en hyrfilm?
Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig.
Svenskafanzin.se » Allmänt » Loppistråden
Sidor Föregående 1 2 3 4 5 … 27 Nästa
Du måste logga in eller registrera för att svara
är en ex-rental och en rental samma sak i dessa sammanhang? Dvs en hyrfilm?
Hmm bra fråga. Jag vet inte riktigt? Men en rental är väl en film man kan hyra i en affär och en ex-rental en film som av någon anledning inte längre ägs av hyraffären och är på egen vift. En film med ett förflutet som uthyrd = ex-rental? Jag tror det är så.
Sen kan man ju undra.... finns det hyrfilm i fysisk form fortfarande? Jo det vet jag ju att det gör, man kanske inte så länge till?
"Outbildad slavklass"? Vad menas? Många inom t.ex. vårdyrket har ju utbildning. Jag förstår inte riktigt vad du menade med det, Hunden. Kanske märker jag bara ord. Förlåt i så fall.
Läs mer noggrannt Lars. Fast jag var kanske otydlig. Det jag menade var känslan att man som arbetarklass aldrig är långt ifrån det där tomma livet av arbetslöshet eller osäkra anställningar, trötthet och imundigande av skräpkultur i brist på bättre. Det kanske är en högst privat känsla som jag applicerar på en hel socialgrupp. Men jag menar det underklassiga, trasproletariatet, när man bara blir en fattig, nickande docka som inte kan greppa större sociala sammanhang eller få någon njutning/förkovran ur kultur därför att man är för trött eller likgiltig eller tillskruvad på droger och alkohol för att fatta varför man sitter i skiten. Arbetarklassens rädsla för underklassen. Nu menar jag inte att underklassen är på det viset, som grupp, utan det var mer en mental bild, en arketyp jag beskrev. Med kapitalets landvinningar under de senaste 20 åren känns det som vi är på väg tillbaka dit, till de arbetande fattiga, stå med solkig mössa i hand och äta sina skor. Att det finns arbetare med utbildning är gott och bra, inget snack om saken. Arbetare måste hävda sin kunskap mycket mer än de gör. Utveckla sin egen kultur istället för att konsumera den borgerligt liberala.
Aha. Då fattar jag. En utbildning väger olika tungt beroende på vilket jobb du har. Och jo, andelen som kan kallas "arbetarklass" och/eller "underklass" blir ju större och större. Nu hänger ju även en del av medelklassens barn ute på gärdsgården.
Drog en liten liten loppissväng. Myrorna. Skummade runt bland skivor och filmer. Missing in action med Chucken på dvd. Hmm nä ful o trist Noble-utgåva och repig skiva, inget för finsmakare "snifs snofs" ("höhö"). Det som jag tog med mig hem var iallafall Barnen i tunnelbanan, dvs Alla vi barn från Bahnhof zoo, knarkelände i Berlinskt 70-tal. Har sett filmen men har inga direkta minnen av den. Boken var så gammal och slafsig att jag fick den för halva priset. Imån blir det en ny och okänd loppis, återkommer med rapport, om det finns något att säga.
Jo justja, noterade sist på Myrorna (se ovan) att i en svensk ungdomsrysare-samlingsbok var en novell av Lovecraft, "The music of Erich Zann", som här hette typ "Skräckmusiken" eller liknande. Boken var utgiven 1975. Får alltid hjärnsläpp när nåt nytt dyker upp i huvudets avdelning för "kända / okända fakta". Borde nog köpa den nästa gång.
Till helgen ska jag ta en ordentlig genomkörare, blivit lite mer bok-sugen på senaste. Räknar med att gå igenom 3 st loppisar, varav 2 är oundersökta, mer eller mindre. Hoppas på roliga video-filmer. Rimlig förväntan, tycker jag.
Så, nu har jag köpt ovannämnda ungdomsrysarbok. På samma ställe hade definitivt en rocker varit i farten och lämnat in skivor, vilket ledde till att jag gick därifrån med:
- 2 st Jerry Williams lps, en med motorcykeltema på fodralet.
- Soundtracket till Miami Vice (aldrig sett serien, men håller Manhunter som en av 80-talets bästa filmer, dels pga sitt enastående soundtrack)
- 20 hits by Buddy Holly
BONUS: Inte loppis, men köpte iaf Eddie Meduza - Gasen i botten LP.
Jodå, drog en byaloppis i regnet. Gled in med min Mountainbike på första stället och får direkt syn på dvdlådan. Grävde snabbt och effektivt, varenda sekund är viktig när flera loppisar ska besökas på en dag. Hade kunnat tänka mig att köpa The abyss om det var 2-discarn, men det var det ju såklart inte. Kikade runt i skjulets bägge rum, hyfsat många äldre burkar och grejjer. Det bizarraste detta ställe hade att bjuda på var nån serietidning från 1985, två nummer, som hette typ "Humortidningen" och innehöll enbart sexskämt. Riktigt grov buskishumor. Så sexistiskt att det knappt går att mäta på en skala. Under en massa påsar stod en skivback som jag drog fram. Oerhört vanliga skivor, trist. På hojjen igen och tar en sväng förbi konsum, där säljs det jordgubbar och dylikt. Runtom gamla Shell-macken står det amerikanarbilar och nån har en liten loppis under ett par tält. Bläddrar vinyler, inget skoj, kollar PC-spel och får syn på en 1autgåva av Diablo 3, den feta pappboxen, köper den på studs. Har inte spelat detta än, kanske är rädd för hur mycket tid det skulle sluka, har ju gott och väl lagt 1000+ timmar, eller kanske tio gånger så mkt tid, på 2an.
Kör vidare i regnet, till bageriet. Där finns det flera öppna ställen. Knallar först in i ett garage där två otroligt gulliga tanter sitter och ler och hälsar glatt. Vi pratar lite om vädret och hur det ser ut på andra sidan byn, där jag nyss kom ifrån. Går upp till ett bord ute på gräsmattan och skummar bland brädspelen och pusslen. Inga barbarer och gnomer på fodralen... Får syn på ett dubbelpack med Star Wars-kortlekar. Njaaa. Men ser iallafall en sån där plåtlåda till pokémon-kort, en femma bara, klart värt. Kan stoppa korten jag har i den. Sen vidare mot slutstationen, hinner nu kolla hela stället och får syn på en pärm med plastfickor inklämd i en hylla. Fylld med elitseriehockeykort! Ja den tar jag. När jag senare undersöker hela pärmens innehåll hittar jag 3 inklämda Pokémonkort mellan ett par hockeykort. En av dom är den gulliga och lite sällsynta Snorlax.
Kollar alla hockeykort och får syn på en "Authentics", signerad av Johan Tornberg. På baksidan står det "you have received a card personally signed by Johan Tornberg". Det är väl bra?
Helt ok runda och folket är jättetrevligt. Hojjar hem.
Motorcykel-LP:n med Jerry Williams äger nog min far. Minns dock inte hur den låter. Kanske lite tråkig gubbrockig? Har varit i Småland och besökte de gamla vanliga loppisarna. Inte hittat jättemycket grejer. De hade utförsäljning på Vetlanda. Var väldigt utplockat, men lyckades ändå norpa "Gladiatorns kamp" av Ricky Bruch för sju kronor. Stort fynd. En jobbig bok att plåga sig igenom. Bruch har gett ut på eget förlag och berättar massvis korta anekdoter från sitt liv. Det är fetstil och kursiv här, versaler där och märkliga formuleringar överlag. Ett sorts självbiografiskt fansin kanske? Sexhundra sidor där vi får "dramat om sanningen bakom rubrikerna om en ännu levande legend". Omslaget är en historia i sig. Så här ville jag att min barndoms imaginära hårdrocksbands skivomslag skulle se ut: http://www.lotten.se/wordpress/wp-conte … lottne.png
Har även köpt en skjorta, Karl Gerhards memoarer och en bok där Jörn Donner går igenom Ingmar Bergmans filmproduktion fram till Nattvardsgästerna. Den var inte så kul som jag hade hoppats, men snyggt omslag och roliga bilder. Jag orkar inte läsa text, jag bara kollar på bilderna. Dessutom fann jag en hemlig och mystisk singel: Clabbe & FS-kören "Popstjärnor/Antidroglåten/Tigern i mig." Plastigt 80-tal, men känslan av DIY och jävelskap gör att den här känns ganska kul. Bra texter också. "Antidroglåten": "LSD gör dig sne och brass det gör dig kass. Att knapra spe ed ger ingen frid. Av coke blir du en tok. Ref: Du ska inte nyttja sånt som gör dig sjuk och dum, för det gör du det slutar du i hispans slutna rum. Heroin gör ingen fin. Av crack får man spatt. Opium det gör dig dum. Du blir stum av valium. Ref: Cigarett är aldrig rätt. Av sprit åker du dit. Att sniffa lim är ingenting. Sobril gör dig senil. Ref."
Hahaha!
Antidroglåten är ju fantastisk, för den som inte hört: https://www.youtube.com/watch?v=zOsw3UP3jTY
Ja, där var den. Popstjärnor-låten (A-sidan på singeln) fanns där också. Det känns ju som något slags parodi, men allt är höljt i dunkel och frågetecken.
Var i Älghult. Första gången jag varit där på ett år. De hade möblerat om och till största delen gjort sig av med VHS-filmerna. De hade någon "King of the Kickboxer", tiotals heminspelade kassetter med Café Norrköping-aktiga program och "Pillertrillaren". Sistnämnda ångrar jag att inte köpte. Men den brukar ju dyka upp då och då på loppisar. Den och "Drömkåken" är filmer som nog är sinnebilden av svensk 1990-talsfilm för mig. Borde se om dem igen. Inte sett dem sedan familjen antingen gick på bio och såg den ("Drömkåken") eller hyrde den ("Pillertrillaren").
Köpte två singlar: "Ann, Linda, Marie i söndagsskolan" och Nino Oliviero & Riz Ortolanis soundtrack till "Mondo cane." Slog även till på den svenska thrillerkomedin "Harry Lund lägger näsan i blöt" vars omslag utlovar "riktiga gapskratt!" och "...stora komiska begåvningar." Den var på DVD.
Grymt med länken, Tommy! Och den där kanalen gick inte av för hackor, fanns en hel del att kolla runt bland. Vilken upptäckt! Igår lade hen upp en konstig & okänd låt som är väl värd att lyssna på.
Känner samma sak angående "Drömkåken" + "Jägarna". Sjyst med soundtracket till "Mondo Cane"!
För mig är det nog Sunes Sommar och de sena Jönssonliganfilmerna som intar den där platsen av sinnebild för 90-talsfilmen, men då är jag några år yngre än B-pappa och Larsesq.
Var en sväng in på Kupan idag. Hittade Jojje Wadenius Goda' Goda'-LP för fem spänn. Repig var den men ändå, fynd. Såg flera böcker som jag donerat (gjort mig av med). Skräcken är ju att råka köpa tillbaka grejer man redan gett bort, liksom total redundans, men så blåst var jag inte. Kommer nog aldrig läsa Tjänstekvinnans Son liksom, hur intressant Strindberg ändå är, i teorin. Har för övrigt helt tappat intresset för skönlitteratur, om det inte är science fiction eller fantasyskräck. Känns liksom bakvänt att hålla på med romaner, även om det väl är en ytterst korkad åsikt.
HP Lovecraft är jag sugen på att läsa mer av, har nog läst alla novellerna vid det här laget. Har ni några tips på hans längre berättelser, han skrev väl inga regelrätta romaner?
Hittade också en anonym sjua med titeln "Framtid - Decentralisering". Propagandaskiva utgiven av CUF. Baksidestexten lät som ett brandtal som glesbygdsförsvararna skulle kunna hålla med om idag:
"Skall vi år 2000 rita om vår karta, så att den liknar Grönlands - med ett vitfärgat inland och gröna kustremsor. Res in i landet och se svensk natur. Pittoreska inslag av förfallna gårdar och ett och annat arbetsläger för alkoholskadade. Var rädd om dig, ta tåget! Man kan visserligen inte stiga av tåget någonstans emellan Luleå och Stockholm, men man kan få se så mycket!"
Det som var mest överraskande för mig, förutom att läsa nånting från CUF som sa någonting förnuftigt (vilket å andra sidan väl inte är någon chock - ungdomsförbund är ju alltid mer radikala än moderpartiet, så när Centern gjorde Thatcher-makeover är det klart att CUF:arna tyckte vi skulle skrota allt vad arbetsrätt och fackföreningar heter, och vice versa till hur Centern var förr), var att de kritiserade strategin att lägga alla investeringar på kustlandet.
Det är ju väldigt tydligt häruppe att kustlandet frodas medan inlandet dör. Det trodde jag var en rätt sen utvecklingsfas, att under det sena 70/80-talet då den här skivan gavs ut så var den utvecklingen inte lika tydlig. Så ja, lite chock av det förflutna. Kanske att urbaniseringen framstår som mer extrem längre söderut, där halvurbana tätorter i inlandet utarmas fort som attan numera. Häruppe har det ju funnits ett levande inland också, men det har ju alltid varit glest med folk.
Hunden: Jag rekommenderar alla Lovecrafts längre texter utom The Dream-Quest of Unknown Kadath som är oläsbar. Jag kan tänka mig att en del tycker att At the Mountains of Madness (Vid vansinnets berg) är lite tjatig eftersom en stor del av boken utgörs av detaljerade utläggningar om uttolkningar av grottmålningar. The Case of Charles Dexter Ward (Vålnaden eller Fallet Charles Dexter Ward), däremot, är en bok för alla. Det är ett mästerverk. Framför allt innehåller den litteraturhistoriens i särklass bästa post scriptum: "PS: Skjut doktor Allen vid första anblicken och lös upp kroppen i syra. Bränn den inte."
Hunden: finns ju fortf en del gammcenterfolk som har en del vettiga perspektiv men de får ju oerhört mkt skit av stureplanscentern
men asså d här uttrycket Åsa-Nissemarxister, vem hitta på det egentligen?
men asså d här uttrycket Åsa-Nissemarxister, vem hitta på det egentligen?
Aldrig hört det uttrycket. Är det socialister som gillar buskis och pilsnerfilmer? Eller vad menas?
Sena Jönssonligan-filmer är mer som en rest av ett åttiotal som vägrade dö. I och för sig känns ju nästan 1990-talet som ett 1980-tal som inte vill släppa taget. Och det finns ju kvar än idag. Jorden kanske gick under 1989, historien är slut. Nu lever vi bara i en ond nyliberal och pophouse-fantasts dröm.
Den där rackarns singeln Framtid-Decentralisering har jag! Grön vinyl. Jag gillar ju att köpa singlar och är det från ett politiskt parti är det givetvis mycket intressant (Ett tag lurade jag på att skriva en artikel om "Sosseprogg" men det rann ut i sanden). Centern som vi som föddes tidigast runt mitten av 1980-talet känner dem är nog ett annat än våra föräldrars centerparti. Ute på landsbygden finns det fortfarande kvar rester det gamla Centerpartiet. Människor som varit med sedan de hette Bondeförbundet och som snackar om landsbygdsfrågor och är kärnkraftsmotståndare. Fortfarande! Vilka reliker! Det är lite som att Folkpartiet innehöll några vänsterliberaler förr i tiden. Under 1980-talet/1990-talet blev alla mycket mer höger och det har ju fortsatt idag. Länge sedan jag lyssnade på singeln, men jag vill minnas att spåret "Biocider" var ganska kul.
Känner likadant när det gäller skönlitteratur, men vill verkligen inte känna så. Jag försöker läsa mer skönlitteratur, men varje gång jag kollar utbudet tröttnar jag. Läser hellre fakta, biografier, serier eller poesi. Men The Case of Charles Dexter Ward ska jag kolla upp. Den är ju lättillgänglig också, i och med Vertigos utgåva.
Och förlåt att jag är sån här petig fjant, men detta är en gammal käpphäst: Åsa-Nisse är inte pilsnerfilm.
Har förresten aldrig hört talas om Åse-Nissemarxister och vet inte riktigt vad det är tänkt att syfta på. Mitt problem med vänstern är nog inte att den påminner om Åse-Nisse, utan snarare att den i bästa fall påminner om Klabbarparn och i värsta fall om Sjökvist.
EDIT: en enkel Internetsökning svarade på hela frågan: http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85sa-Nisse-marxism
Det intressanta med centerpartiet är ju att den gamla inriktning delvis lever kvar på landsbygden, men också att många av dessa personer med synbar lätthet har gått åt ett mer SD-aktigt håll (i de fall det inte blivit helhjärtade rasister/nazister).
men asså d här uttrycket Åsa-Nissemarxister, vem hitta på det egentligen?
Skällsord/smeknamn för Centerpartiet back in the days när de var mer vänster och mindre liberaler :-) Åsa Nisse(bönder)-marxister.
HUR HAR NI ALDRIG HÖRT TALAS OM ÅSE-NISSE MARXISMEN?!?!?
Den klassiska centerpartismen innan stureplanscentern tog över och förstörde!!!
På den tiden då Syndikalisternas främsta allierade var Folkpartiet och Centerpartiet, i kamp mot t.e.x socialdemokraterna och vänsterns försök att förbjuda strejker eller förbjuda icke stats-kontrollerade fackföreningar.
Jag tror mig ha minst ett extra exemplar av The case of Charles Dexter Ward, larsesq, isåfall kan jag nog dela med mig av den. Engelska versioner. Har mest Lovecraft på engelska, men har iallafall nästan allt allt som Aleph Bokförlag släppte då när tidningen Minotauren fanns.
Lägger här en rekk på filmen The ressurected av Dan O Bannon (regisserade Return of the living dead och skrev manus till Alien), som är en filmatisering av Charles Dexter Ward. Visst visst, att snacka "filmatiseringar" av Lovecraft är ju lite att bege sig ut på djupt vatten, men detta är ändå en RELATIVT trogen sådan. Sist jag kollade fanns denna i sin helhet på tuben, i fin kvalitet, ja man ska ju vara glad om man ens lyckas se den överhuvudtaget.
Sen så dök Henrik Möllers Lovecraft-influerade nya kortfilm upp i veckan på tuben. Glömt nu vad den heter. Men även Demonen (Inviting the demon) av Möller finns tillgänglig, även den i Lovecraft-land. Jajemen.
HUR HAR NI ALDRIG HÖRT TALAS OM ÅSE-NISSE MARXISMEN?!?!?
Den klassiska centerpartismen innan stureplanscentern tog över och förstörde!!!
På den tiden då Syndikalisternas främsta allierade var Folkpartiet och Centerpartiet, i kamp mot t.e.x socialdemokraterna och vänsterns försök att förbjuda strejker eller förbjuda icke stats-kontrollerade fackföreningar.
Men vad säger du Autotrof, Syndikalister allierade med Centern. Nu får du lägga ut texten här är du bussig, vill gärna veta mer.
Fallet Charles Dexter Ward tror jag finns med i den stora Lovecraftsamlingen jag har. Minns inte just den särskilt tydligt. En favorit hos mig är ju annars The Dunwich Horror. Och den där novellen om de kräftliknande humanoiderna som lurar i bergen i Vermont och terroriserar lokalbefolkningen. Och den om vandraren som möter en kannibal i en stuga i skogen, som The Fall citerar några rader från i en låt. (Fan att jag inte minns några titlar.)
Tackade ju "ja" till det fysiska ansikte igår, B-Pappa, men gör det också här: Ja, tack. Tar gärna emot boken. Tack och bock. Har lånat "Cthulhus arv" på biblioteket. Sam J. Lundwalll-antologin. Verkar vara bra.
Hunden - I vilken The Fall-låt citeras Lovecraft?
Okej, jag har varit på språng runt i Borås nu. Köpt dessa saker:
Thore Skogmans reklamsingel för Postbanken: "Ett brev betyder så mycket" och "Du skall spara din slant".
"I alla fall-boken" en av alla dessa tipsböcker som gavs ut när seklet var medelålders. Allt från lökskalning till hur du upprättar ett testamente. Hjälpfulla tips såsom: "Ge drickspengar åt tjänstefolk i privata hem, som haft extra arbete genom ert besök" eller "Följer på en våt maj en våt juni, så kommer sannolikt en våt sommar. Om nordlig vind blåser ofta, kan man hoppas gott år."
Erik Johanssons "Fabriksmänniskan" (signerad och allt. Johansson var en sjujädra arbetarförfattare som skrev rakt upp och ner om livet på en fabrik.)
"Evas val" (Någon kortfilm, hoppas jag i alla fall det står inget om hur lång den är, om en ung kvinna som ställs inför valet om hon ska göra abort eller ej. Har ännu inte sett filmen, men då Livets Ords Mediagruppen står bakom gissar jag att hon inte gör abort).
"Carnival of Souls" på DVD (Gammal skräckfilm från 1962 av Herk Harvey. Hört mycket bra om den).
Var på en loppis i Borås som jag inte varit på ett tag. Vitrysslandsstiftelsens loppis nära resecentrum/Norrby. Minns bara smaken av damm och armsvett, men här önskade jag att tagit med mig den stora plånboken. De hade en liten förstärkare, en klarinett, två el-gitarrer (som saknade en-två strängar) och massor med instrument till en relativt billig peng. Trehundra för en el-gitarr till exempel. Någon viktig hi-fi-kille stod och knackade på ett par stereohögtalare. Jag skakade på huvudet och tänkte "Tssk, tssk, hi-fi-killar alltså." Rotade runt lite bland vinylerna och fann "Music for Films" av Brian Eno. Jag har den redan, men oväntat att hitta den bland alla dansband och gubbiga 70-talsmagar.
Sidor Föregående 1 2 3 4 5 … 27 Nästa
Du måste logga in eller registrera för att svara
Svenskafanzin.se » Allmänt » Loppistråden
Powered by PunBB