Tråd: 2018-09-03 | Svenskafanzin.se fyller fem år [krönika]

Hejsan!
I år och IDAG firar Svenskafanzin.se fem år på internet. Fem år! På fem år har mycket hänt: Många nya bekantskaper har slutits, många fanzinister har fått sina grejer spridda för vinden och inspirationen har flödat. Men det har också varit fem år av arbete och envist gnetande. Det första året registrerade sig 21 personer och året därpå registrerade sig bara 10 personer, samma sak året därpå, och 2016 registrerade sig runt 26 personer på forumet och förra året 16 personer och till dags dato har 9 personer registrerat sig. Puh. Det var statistik det.

Men det säger ändå någonting: Det finns ett litet sug efter fanzines och hela fanzinscenen och det tillkommer ju ändå nya medlemmar. I början skojade användaren autotrof om att ”oj vi har tio medlemmar! Nu kan vi bygga en sekt!” och på den tiden kände alla på forumet varandra. Det var som ett digitalt vardagsrum (saftgays ordval) där ett gäng kompisar som kände varandra sedan innan hängde. Men det har växt och växt och nu när jag loggar in på forumet kan jag i ärlighetens namn inte säga att jag har koll på vilka alla är. Det är en fantastiskt bra känsla. Scenen lever! Och då har vi ändå seriefanzin.se som tuffar på och mest är en recesionssida av fanzines. Men diskussionsträffpunkten som det här forumet ändå erbjuder är oslagbar och finns inte att likna med.

Det hela börjande med att jag satte upp en epostlista tillsammans med några och jag insåg snabbt att diskutera på e-postlista känns lite daterat, svårt att vara spontan och svårt för nya att komma in på. Jag kollade runt på diverse gratislösningar för olika sorters kommunikationsplattformar, men det landade på ett klassiskt diskussionsforum, eftersom det är det jag kan bäst och det är ett väldigt bra format för diskussion. Och som inte är svårt att ordna med. Först registrerade jag på några suspekta ryska ”vi hostar ditt forum gratis” men det visade sig att det finstilta löd ”...mot att vi får länka porrsajter som ”inlägg” och visa annonser med porr, snusk, våld och kasinon mot din vilja”. Det kändes inte som ett ställe dit man vill dirigera människor som gör fanzines. Så jag köpte en domänplats och utrymme för svenskafanzin.se, satte upp ett forum och resten är historia.

Forumets pulsåder och viktiga verksamhet är det så kallade köp byt och sälj-forumet där fanzinen sprids och av att döma så verkar det vara bra aktivitet där. En del användare loggar bara in för att läsa sin mejlinkorg och hantera beställningar och andra loggar in för att skriva och snacka strunt i vårt gemensamma vardagsrum, tråden ”Mårundan” är ju ett exempel på detta, där diskussioner om loppisar, filmer, UFO:n och vardagsbetraktelser samsas och med tiden har vi mejslat och förfinat en fantastiskt mysig stämning där alla får vara med. Och så ska det fortsätta.
För förutom att alla är välkomna, så är även alla ansvariga. Det har ni säkert märkt när jag en gång om året mailar och spammar runt om att det är dags att betala fakturan. Det är för att vi tillsammans gör och är forumet. Ingen är här som konsument, utan alla är välkommen att bidra till driften av forumet och hålla rent. En del användare rapporter plikttroget när det dyker upp spambotar och det är väldigt välkommet, andra betalar in en peng varje år och framförallt skriver de allra flesta av er någon gång eller väldigt ofta – och håller forumet, och scenen vid liv.

Vi har även producerat väldigt fina gemensamma fanzines och nu är nummer tre på väg. För varje nummer har redaktörskapet skiftat och det är som ett gemensamt görmål. Det kommer komma senare i höst och följ den rafflande utvecklingen på forumet.

Med detta sagt vill jag bara önska oss alla grattis på femårsdagen. Om fem år kommer ni få ett tioårsmail och då är vi säkert många fler som anslutit sig till gemenskapen.
Ha en fin dag och kom ihåg att göra fanzines! Scenen lever tack vare att ni sitter sent om kvällarna och klipper, klistrar, skriver, ritar, häftar och stoppar i kuvert. Utan er så finns det ingen fanzinscen och det vore fasansfullt.

Tack alla och vi ses på forumet, vill ni skriva grattishälsningar, hyllningar eller någonting så har vi en tråd för det här: http://svenskafanzin.se/viewtopic.php?id=342

Kamratliga hälsningar
Tommy
administratör för svenskafanzin.se

Och tag det hat som när min själ
När jag dör ska jag inte dö som träl
Oh min moder så ska jag hedra dig
Oh min moder så ska jag hedra dig