Sv: Lästips

larsesq skrev:

Lite gitarr och rundgång bara. Här är filmen:

https://www.oppetarkiv.se/video/2499297 … yngve-frej

Tack. Hittade verkligen ingenting i musiken nu som jag gillade. Men det var ju rätt längesen haha.

█▄█ █ █▀█ █▄█ █▀█ █▀█
█▀█ █ █▀▀ █▀█ █▄█ █▀▀

Sv: Lästips

Tar emot att dela Borås Tidning men tyckte det här var skoj läsning ändå. Kanske bekanta namn för några?

"Lösningen för den alternativa serietecknare som vill nå ut och sprida sina verk, utan att vänta på ett förlagskontrakt är att ge ut egengjorda tidningar, så kallade fansins."


https://www.bt.se/kultur/serieskaparen- … lkonstnar/

█▄█ █ █▀█ █▄█ █▀█ █▀█
█▀█ █ █▀▀ █▀█ █▄█ █▀▀

Sv: Lästips

Läste aldrig Borås Tidning, trots att jag bodde där i över 4 år (tänkte på hur länge jag de facto bodde i Borås och fick nästan andnöd när jag tänkte att det var 4 år, allt som allt. Eller närmare bestämt 4 år och 7 månader. Jag försöker radera känslan "ånger" från mitt känsloliv, men... ja, det var alldeles för lång tid. Men så kan det gå). Men varför vill du inte dela BT? Är det för att den är borgerlig (som typ alla kvälls- och dagstidningar, i varierande grad) eller finns det nåt annat sopigt som det gör sig skyldiga till?

Roligt att de skriver det "fansins." Kul att den skrivningen får spridning. Hanna P:s fansin borde jag köpa. Det verkar bra. Men lite trist att hon nämns i samma andetag som Moa R. Jaja.

Sv: Lästips

larsesq skrev:

Läste aldrig Borås Tidning, trots att jag bodde där i över 4 år (tänkte på hur länge jag de facto bodde i Borås och fick nästan andnöd när jag tänkte att det var 4 år, allt som allt. Eller närmare bestämt 4 år och 7 månader. Jag försöker radera känslan "ånger" från mitt känsloliv, men... ja, det var alldeles för lång tid. Men så kan det gå).

Alltså sjukt att jag känner samma sak om Borås. Jag bodde där till å från typ 2001-2008, alldeles för länge och "ånger" är något jag känner över hela mitt liv men snart är det sommar och jag ska vara ledig ett år, det kommer jag nog inte att ångra. Bara jag inte flyttar tillbaka till Borås! Haha...


larsesq skrev:

Men varför vill du inte dela BT? Är det för att den är borgerlig (som typ alla kvälls- och dagstidningar, i varierande grad) eller finns det nåt annat sopigt som det gör sig skyldiga till?

Ja, det blev ju liksom personligt med tanke på att allt de skrev om/eller inte skrev om liksom var färgat av att den är just "moderat".  Särskilt som jag själv var ung och försökte påverka människor och det var en av de största medieaktörerna i området.

larsesq skrev:

Roligt att de skriver det "fansins." Kul att den skrivningen får spridning. Hanna P:s fansin borde jag köpa. Det verkar bra. Men lite trist att hon nämns i samma andetag som Moa R. Jaja.

Måste kolla upp Moa R. nu känner jag.

█▄█ █ █▀█ █▄█ █▀█ █▀█
█▀█ █ █▀▀ █▀█ █▄█ █▀▀

Sv: Lästips

Lästips på denna fantastiska flashbacktråd om snåla människor. Antagligen har dom flesta omnämnda funnits på riktigt för mycket dumt är ju svårt att bara tänka ut med sin egen fantasi liksom, det händer ju varje dag i verkligheten hela tiden!

En favorit: "Äter två mackor hos samma kille en gång med hans brorsa, vill ha betalt för äggen på mackorna ett par dagar efter." smile

https://www.flashback.org/t2014617

131 Senaste redigerad av larsesq (2020-03-23 17:54:48)

Sv: Lästips

Stories från fassan: Han brukar berätta om en snål gubbe som gav bort en lånad biblioteksbok till en kompis, och sa när han räckte över presenten: "Kom bara ihåg att lämna tillbaka boken i tid!"

Sv: Lästips

larsesq skrev:

Stories från fassan: Han brukar berätta om en snål gubbe som gav bort en lånad biblioteksbok till en kompis, och sa när han räckte över presenten: "Kom bara ihåg att lämna till boken i tid!"


Haha lite sjukt... Men på ett sätt smart present för man ger ju nån ändå en läsupplevelse som man kanske inte skulle fått själv? Kanske bara jag som försöker vara lite för snäll?

Sv: Lästips

Haha, vilken bra historia med biblioteksboken! Snåla människor är en stor källa till sköna garv, men jättejobbiga när man har dem i sin direkta närhet. I Kiruna finns det MÅNGA riktigt snåla individer (oftast bybor) som man måste tampas med.

Arbete är livets krydda

Sv: Lästips

Kul med bib-boken! Ska berätta den här för kollegorna.

Sv: Lästips

Jo kul att Aleph Bokförlag tuffar på. Upptäckte på jobbet igår att vi köpt in denna (jag sitter i en annan inköpsgrupp så missar mycket), kul! Finns även som inbunden utgåva. Lovecraft.

https://www.adlibris.com/se/bok/kosmofo … 9187619397

Sv: Lästips

Denna tråd måste vi ju börja använda!

I år har jag läst två bra böcker som kommit i år:

Seeds and stems av Simon Hanselmann som kom precis nu och innehåller serier som bara gått i fanzines. Drömserien om när de överdoserar på sömnmedicin och drömmer är riktigt bra.
Sen kom ju faktiskt Inkörsporten på svenska i år också som Michelinmannen producerat :-) Men det är ju ingen "ny" bok på det sättet.
https://www.adlibris.com/se/bok/seeds-a … 1683963097

Sen läste jag nyligen Sjón "Rågblont hår, grå ögon"  https://www.adlibris.com/se/bok/ragblon … 9186703981 som är en riktigt bra - men väldigt kort - bok om en isländsk ung man som blir nazist efter kriget och vill starta en lokalavdelning av nordiska rikspartiet på Island, innan planerna får ett abrut slut.

Och tag det hat som när min själ
När jag dör ska jag inte dö som träl
Oh min moder så ska jag hedra dig
Oh min moder så ska jag hedra dig

Sv: Lästips

Gott initiativ Tommy!

Har en del halvlästa böcker jag tänkt läsa klart. Jörgen I. Erikssons "Blodstämmare & handpåläggare : folklig läkekonst och magi i Tornedalen och Lappland" är en bra kort reportagebok där han träffar olika helare i Tornedalen. Mest intressant för mig för att det ger mer bakgrund till varför min far, som är tornedaling, är så vidskeplig. Det skiner igenom ibland. Eriksson verkar ta metoderna och berättelserna på stort allvar och verkar i princip tro på processerna.
Håller också på och läser Göran Häggs bok om påvedömet. Jävlar vad struligt och blodigt det är att hålla liv i den maktorganisationen. Hägg låter ganska imponerad ofta, återkommer gärna till hur påvestolen överlevt alla andra politiska ideologier och nationalstater.

maskinpark.bandcamp.com

Sv: Lästips

Håller med dig om att Hägg är väldigt imponerad av märkligare saker, som maktgalna Påvar och fascister. Kul att du läser honom, han skriver väldigt bra tycker jag.
Har du läst hans Mussolini-biografi? "En studie i makt" Den är riktigt bra, typ bästa som skrivits på svenska om Musse faktiskt.
Men Göran har väldigt svårt att inte låta sig slukas med och fascineras av Mussolini, och liksom lägger vikt vid att det var Hitlers fel allting och att Mussolini var kass på krigspolitik och strategi vilket gjorde att de målade in sig i ett hörn mer eller mindre i onödan med fallet Grekland, och Hitler hjälpte till... men inte villkorslöst, utan att Italien skulle ingå i deras planer på att ta över världen.
Man fattar ju det själv, varför hakade Italien på när de fick noll i utbyte av nazisterna? Det enda som hände var att en massa italienare dog på östfronten och i andra slag och det bidrog till fascismens totala sammanbrott i Italien. Jag tror att fascismen i Italien hade gått samma öde till mötes som med Peronismen eller Falangisterna; de överlevde kriget och än idag är en levande del av det politiska samtalet och livet, och inte är lika slängd på historiens sophög som i Tyskland... om de hade gett fan i att invadera Grekland och gasbomba Etiopien, då hade omvärlden inte vänt ryggen (t.ex Churchill var djupt fascinerad av Mussolini) och då hade inte Tyskland varit det enda land som velat ha med dem att göra.
Men det är ju lätt att spekulera om i efterhand, såklart..

Och apropå Göran, hans bok "Ett alldeles särskilt land" är en mycket bra historiebok över Italiens uppkomst, konflikterna mellan nord och syd, maffian, fascismen, industraliseringen och så. Även i denna bok så spekulerar Göran om hurvida Mussolini hade blivit dömd eller ej i rättegång efter kriget, om han hade överlevt.

Och tag det hat som när min själ
När jag dör ska jag inte dö som träl
Oh min moder så ska jag hedra dig
Oh min moder så ska jag hedra dig

Sv: Lästips

Gav mig på "De Omöjliga" av Åsa Moberg och en annan författare jag inte minns namnet på nu. Reportagebok om psykiatrins utveckling från psykiatrireformen till idag. Den började bra men jag kom av mig. Mycket om allt det misslyckade med HVB-hem, rättspsykiatrin och övermedicinering med mera. Från psykiatrireform till dyr och dålig vård.
Vad finns det för fler bra böcker om svensk psykvård? Gärna fackböcker. Minns att du Tommy hade den där tjocka De Inlåsta. Den verkar bra men tjock och grundlig.
Fascinerad överlag av psykiatri och andra sätt att låsa in och "behandla" människor. Som Magdalena-hemmen på Irland, barnhem i Sverige, arbetsstugor i Tornedalen, Residence Schools för inuiter i Kanada.

You can hide the useless filth, they say it's alright
It's the last days of man on Earth

Sv: Lästips

Jag läste precis ut Skymningstid av Henrik Bromander (släpps i mars) klassisk polisdeckare av Sjöwall/Wahlöö eller GW:s snitt. Riktigt kul att Bromander skriver i dåtid och skriver en bok som i princip helt bryter med de traditioner han befinner sig i, förutom några inslag som bara "Just ja. Det är ju en Bromander".  Absolut en spännande bok.

Nu har jag börjat lite smått på "Den gyllene paviljongens tempel" av Yukio Mishima, la upp på instagram att jag läser den och det är nu totalt tio personer (!!) som har satt sig på att de vill låna boken. Svår att få tag på och mytomspunnen författare. Finns ju en väldigt bra film om hans liv, producerad av George Lucas.

Och tag det hat som när min själ
När jag dör ska jag inte dö som träl
Oh min moder så ska jag hedra dig
Oh min moder så ska jag hedra dig

Sv: Lästips

Bromander är väl väldigt fascinerad av Mishima? Läst en bok av den senare, Sjömannen som föll i onåd hos havet. Den var riktigt bra. Temana känns igen, sveket mot en manlig hederskodex som måste hämnas.

You can hide the useless filth, they say it's alright
It's the last days of man on Earth

Sv: Lästips

Ja Mishima är fan great, säger jag utan att ha läst nåt, haha. Minns att när jag och larsesq och saftgay var på loppis i Borås hittade jag en asfin Mishima i udda bokformatsstorlek för 15 kr, nyutgåva i toppskick men jag KÖPTE INTE. Bittert. Har ju iaf sett filmen och den är storslagen, musiken av Philip Glass är extremt suggestiv. Jag tycker att Mishima är otroligt inspirerande, finns mycket att fundera över i hans liv och livsverk.

Läste igår Gå med mig till hörnet av Anneli Furmark. Lär nog säga att det är den bästa serieromanen jag läst sen Smålands Mörker av Bromander. Lär rusa på toa nu så blir ingen längre utlägg än så, haha, men fan läs den.

Tycker iofs att Inkörsporten, Hanselmann, var riktigt fin också, den hade djup och bredd.

Sv: Lästips

Wow, den skulle du ha huggit. Mitt ex av Paviljonen kostade 450 kronor plus frakt. Det kändes så värt det, men jävlar vad vissa böcker kan springa iväg i pris. Håller med om att han var väldigt inspirerande. bromander tecknade ju faktiskt en liten biografi över honom i Smålands mörker, i fanzinet med fascisttema. Mishima var ju som besatt av den perfekta kroppen, den perfekta boken och den perfekta döden. Finns ju de som tror att hela statskuppen bara var en del i ett större projekt för att förverkliga sig. Vissa bygger veranda, Mishima drar igång statskupp och begår suppukku. Så kan det gå.
Soundtracket är riktigt bra, bara det är värt att se filmen för.

Jag har faktiskt den på läslistan! Coco Moodyssons bok samt Återvinningscentralen. Sen väntar man ju på "Krisläge" av Hanselmann med alla fantastiska extradelar som INTE gick på internet, sen att serien pågick fan sen mars så har man ju glömt av en massa.

Hunden: Ja, och det märks. Mishima och Bromanders sätt att skriva går igen litegrann tycker jag. Eller om det är en efterhandskonstruktion kanske..

Och tag det hat som när min själ
När jag dör ska jag inte dö som träl
Oh min moder så ska jag hedra dig
Oh min moder så ska jag hedra dig

Sv: Lästips

Väldigt taggad på Bromanders nya. Gillar ju thrillers och sånt. Och vill läsa nya Anneli Furmark, Coco Moodysson och "Återvinningscentralen". Verkar vara väldigt bra allihopen.

Oj, minns inte Mishima-boken på loppisen i Borås. Fränt. Har en del Mishima-böcker hemmavid (bor med en som har massor av böcker och gillar att snacka om sina svåra böcker, på ett ABF-farfar-sätt). Inte ens sett filmen. Det enda om Mishima jag tagit del av är "Sun and Steel"-låten med Iron Maiden. Minns Bromanders text i Svärdet där han besöker Mishimas grav. Den var fin. Men kanske borde låna nån bok av Mishima från den jag bor med.

I övrigt försökte jag plöja "Hjärtats ljus" av Ulf Lundell igår. Läste väl 60 sidor, men ger nog upp. Det händer liksom inget. Bara massa män i typ min ålder som snackar om Kvinnan och Konsten sida upp och sida ner. Jag tänker sällan på Kvinnan eller Konsten på det sättet, så väldigt lite igenkänning. Jag ger er alla höjdpunkten i boken:

"Jag hade stånd. Eller snarare motstånd. Jag tog tag i detta motstånd och lyfte mig själv varsamt upp från sängen och ledde mej ut på balkongen igen, planlöst utforskande snön och dimman. Kuken därnere tittade upp på mej. Telefonen ringde. Fortfarande med handen knuten runt motståndet gick jag in och satte mej på sängkanten och det ringde igen. Eftersom jag var och är av normallängd hade jag ända tills jag var tjugofem alltid betraktat min kuk som varande av samma förbannade normallängd, det vill säja att det var för mej smått obegripligt med hetsen i tidningarna angående kukars centimetrar. Men när jag var tjugofem mätte jag den ändå bara för att få det konstaterat, eller mest kanske bara för att få den mätt så att jag kunde tänka på den som varande si och så lång. Den var för kort. I alla fall enligt en utmattad tröstare i en insändarspalt. Ungefär två centimeter för kort. Det tog mej fem år att komma över den chocken. Om jag har gjort det än. En för kort kuk är ändock en för kort kuk och är den inte för kort så är den likförbannat kort. En kort kuk. Vem fan vill ha en kort kuk? Jag satt där vid telefonen och höll i denna korta kuk som envisades med att stå. Den skämdes väl för sin korthets skull. Därför stod den. Jämt och när som helst. På bussar och hissar och på badhus. Närhelst den kände sej begabbad så reste den sej. Kort och trubbig visserligen, men den stod. Ju mer sprit jag drack desto styvare blev kuken. Ett verkligt mirakel. Denna kuk höll jag i nu och telefonen ringde för tredje gången och jag tyckte inte att den var min alls. Kuken alltså. Den hörde liksom inte hemma i min begreppsvärld. Jag var jag och kuken var kuken. Häruppe, därnere. Hjärnan kontra ståndet liksom, motståndet."

Sen börjar huvudpersonen snacka med sin killkompis och det blir samma tragglande igen. Kvinnan och Konsten. Nej, du får återvända till loppisen igen, kära bok.

Sv: Lästips

Haha jösses vilket utdrag ur boken. Ja tung trio med serieromaner där, ska läsa Återvinningscentralen nästa vecka typ. Kollade vad för Mishima jag har i källaren på jobbet - är typ full pott, ett gäng tryckta på 60-talet. Fint att veta.

Sv: Lästips

Haha, Uffe alltså. Man tror ju inte det är sant, som en parodi på sig själv. Ska vi skriva ett svar på den passagen? Kukpassagen.

Har nån fler Mishima-roman på pocket som jag köpte i England, på engelska såklart. Varför tycker vi han är så inspirerande? Kompromisslös såklart och konstnärligt driven. Och inte rädd för att offra allt. Men klart jag inte skulle vilja se japanska kejsardömet återupprättat. Är han inte fascist egentligen, som Evola?

You can hide the useless filth, they say it's alright
It's the last days of man on Earth

Sv: Lästips

Jag vet inte om man skulle kalla Mishima för fascist egentligen. Inte i den bemärkelsen vi vanligen använder uttrycket (italienska skolan s.a.s.) men absolut en fanatisk nationalist och konservativ. Sen hyllade han ju de fascistiska idealen med den starka sunda kroppen och det belästa huvudet, styrka och intellekt, pennan och svärdet typ. Men han försökte ju inte skapa en fascistisk massrörelse (vilket ändå alla fascistiska rörelser har gemensamt) utan hade ju sin lilla 20-mannasekt sköldsällskapet.

Jag vet faktiskt inte heller vari lockelsen kommer, det finns ju så mycket kring honom som person och att han är ju en erkänt bra författare, han var ju ändå aktuell för nobelpriset i litteratur.

Sen är det ju mycket som är eggande med fascismen, att drömma sig bort i. Drömmen om det stora äventyret, om en vision om en framtid helt olik vår egen, bygga någonting nytt ur ruinerna av det gamla... Det är ju en av dess styrkor och det försöker ju forskare, historiker och Henrik Arnstad försöka klura ut. Varför folk lockas till något som förespråkar död, krig, misär, elitism, elände och så vidare. Varför är vänstern så dålig på att samla människor kring Berättelsen? Vi var ju duktigare förr, eller, allt prat om revolutionen, det kommunistiska samhället var ju sånt som man kunde få anhängare på förr, men vi har ju övergivit det. Pratar man om revolutionen idag så är man lite knasig tycker folk.

Jo! En grej till med Mishima: Språket. Han har ett så jävla bra sätt att skriva på. Den svenska översättningen av "den gyllene paviljongens tempel" för ju tankarna till en del  saker Bromander skrivit. Jag undrar om han inspirerats av Mishima?

Och tag det hat som när min själ
När jag dör ska jag inte dö som träl
Oh min moder så ska jag hedra dig
Oh min moder så ska jag hedra dig

Sv: Lästips

En grej med vänstern som vi tappat, känns det som, är förmågan att berätta en lockande historia. Vi ser kapitalet som det här enorma monstret men alla ideal vi använder och tänker ska motarbeta det är gamla och daterade. Högern kan ju verkligen berätta galna historier. Sovjet hade ju framförallt en lockande historia. Till slut ledde det till total illusionsslöshet när verkligheten skavde för mycket men mycket lidande kunde folk orka sig igenom i strävan mot det klasslösa samhället.

You can hide the useless filth, they say it's alright
It's the last days of man on Earth

Sv: Lästips

Vad är det för Mishima-film förresten?

Bra serietips. Ser att Coco och Återvinningscentralen ges ut av Galago. De ger fortfarande ut bra grejer då. Blir sugen!

You can hide the useless filth, they say it's alright
It's the last days of man on Earth

Sv: Lästips

Ja, sovjet är väl ett jättebra exempel. Kirunasvenskarna som drog dit för att drömmen om arbetarnas paradis, ett alternativ till kapitalismen fanns på riktigt. Samma historier från alla de gamla sovjetländerna, albanien, tjeckoslovakien osv "här bygger man socialismen" liksom. Jag tror att vi tappade illusionerna på grund av just sovjet, kina och hur de stora arbetarparadisen utvecklades till stela förtryckande skitstater där vanliga arbetare for illa.
Här är ju skillnaden att nazisterna och fascisterna fortfarande kan drömma om sina respektive paradis om Italien och Tyskland eftersom de stora visionerna krossades av antifascisterna. De fick aldrig cementeras och göra människor desillusionerade. Måste dock säga att nazisterna har gått lite det ödet till mötes också. Hur många nazister drömmer om tyskland på riktigt nu?
Italienska fascister har ju fortfarande sin dröm kvar om hur det var "förr" ungefär som en del av oss drömmer om folkhemmet, en efterhandskonstruerad bild av ett samhälle som var långt ifrån så bra som litteraturen förmedlar.

Mishimafilmen är producerad av George Lucas och Francis ford Coppola, Philip Glass har gjort soundtracket (som är skitbra).
"Filmen är en okonventionell biopic om den japanske författaren Yukio Mishimas liv och rituella självmord, seppuku. Filmen utspelar sig under den sista dagen i Mishimas liv och är indelad i fyra kapitel som i sin tur innehåller flashbacks från Mishimas barndom och iscensättningar av delar ur Mishimas romaner. Filmen blandar färg och svartvitt. Det samtida skeendet är filmat som normal färgfilm, barn- och ungdomsskildringarna i svartvitt och scenerna ur romanerna i en förstärkt färgton. "

Och tag det hat som när min själ
När jag dör ska jag inte dö som träl
Oh min moder så ska jag hedra dig
Oh min moder så ska jag hedra dig