Samtliga böcker går att beställa på Bokus eller direkt från författaren.
Morden i Muranów/Ny!
Året är 1962. Sovjet skickar en satellit upp i rymden. Roman Polańskis film ”Kniven i vattnet” får premiär. Brasilien vinner VM i fotboll. Marilyn Monroe begår självmord. John Steinbeck får Nobelpriset i litteratur. Och i stadsdelen Muranów i Warszawa sker en rad märkliga mord. Den rutinerade detektiven Adolf Sadurski ska tillsammans med den nyutexaminerade påläggskalven Spirydion Kaleta lösa fallen. Snart hamnar de i skuggan av brutala händelser i det förflutna i ett politiskt laddat landskap. Vem begår Morden i Muranów och varför? En berättelse som är så mycket mer än en deckarhistoria.
Familjealbum
Varför dör man på sjukhus? Vart tog handskarna vägen? Hur mycket förstår ett barn? Skärvor av minnen som lever kvar. Spännande människoöden som berättar om krig, misär, förtryck, svek och Förintelsens fasor. Men också människans okuvliga vilja att överleva och skapa en bättre värld. Albumet är litet och tummat men bilderna lyser fortfarande starkt.
”Familjealbum” innehåller tolv berättelser om människor fångade i historiens malström.
Knockout
Romanen KNOCKOUT handlar om den polsk-judisk boxaren Szapsel Rotholc. Han var en framgångsrik och populär idrottsman före kriget. Han överlevde Warszawas getto, där han tjänstgjorde inom den judiska ordningspolisen. Efter kriget blev han anklagad för misshandel och brutalitet. Han emigrerade till Kanada, där han dog bortglömd.
När kriget inte kom
Föga anar Dawid Kolomyjski vad som väntar den morgon han kliver upp för att följa ordern att mobilisera för krig, en vacker sensommarmorgon i Warszawa i slutet på 1930-talet. Från land till land, från en kvinnofamn till en annan, får vi följa honom på hans flykt undan våld, dumhet och rasism, genom ett Europa som på en gång är sig bara nästan och sig alltför likt.
Familjebilder
Hur mycket tur behöver man i livet? Varför är det farligt att hålla tal? Vad betyder egentligen ett namn?
Bilder från det förflutna som lever kvar. Fascinerande människoöden som berättar om svåra tider, överlevnad mot alla odds, svek och skam, krig och förtryck. Men också om mod, glädje och gemenskap.
Även om bilderna med tiden har bleknat har de fortfarande sin skärpa och lyster.
Familjebilder innehåller tolv berättelser om människor som har drabbats av historiens obarmhärtiga vingslag.
Familjebilder är en fristående fortsättning på Familjealbum.
Familjeminnen
Hur smakar finskt godis? Vem är stormakterna rädda för? Vilka hemligheter döljer skåpet?
Stora och små minnen från olika tider som berättar om människoöden under olika omständigheter. Om skam, stolthet, kamp och gemenskap. Personliga fragment av familjehistorier med allmängiltig betydelse.
Familjeminnen innehåller tolv berättelser om människor under historiens skiftande skeden. Familjeminnen är en fristående fortsättning på Familjealbum och Familjebilder.
Ett spel större än livet
Han var under 1930-talet en av världens bästa fotbollsspelare. En stor personlighet både på och utanför planen, tjusade han publiken och förargade motståndare på många av Europas arenor. När andra världskriget bröt ut fångades han utan egen förskyllan av historiens obarmhärtiga kvarnhjul och tvingades till omöjliga val. Utstött och föraktad utsågs han till syndabock för andras lika omöjliga val, exil blev hans öde, och han fick aldrig lov att återse sitt forna hemland. Romanen Ett spel större än livet är berättelsen om hans fascinerande liv.
Berättelser från Ådalen
Landskapet i Ådalen är en upplevelse i sig, med älven, bergen och den taggiga granskogshorisonten. Här har några av Sveriges mest dramatiska skeenden utspelat sig, från 1600-talets häxprocesser till skotten i Ådalen 1931.
Fem författare med rötterna i trakten, förutom Grzegorz Flakierski är det Bo R Holmberg, Maria Hamberg, Therése Söderlind och Mats Jonsson, lyfter var sin del av Ådalens historia. De speglar en tid som känns fjärran men som på många sätt dröjer sig kvar, som en klangbotten, referensram. Det är berättelser som slingrar sig fram genom Ådalens kuperade landskap, genom tid och rum.
Händelserna skildras genom olika människors ögon. En åldrande kvinna, unga män, barn och deras mödrar ger liv åt skeenden som format dagens Sverige. Genom berättandets kraft länkas det förflutna till nutiden och ger nytt liv till strökajer, missionshus och andra spår i landskapet.
Förordet är skrivet av Vibeke Olsson Falk, och illustrationerna är gjorda av Karin Efraim Gärdegård.
Statskuppen i Norrland
När tillväxtminister Sven Luser håller ett tal som hånar Norrland blir det upprorsstämning norr om Dalälven. Statsminister Axel Oxenstjärna ignorerar till en början problemet, något som snart visar sig ödesdigert. Säkerhetstjänsten kopplas in, och slår nya rekord i enfald och inkompetens. Militären visar sig inte helt pålitlig. Huvudstadspressen hetsar. Under tiden tar de förbannade norrlänningarna saken i egna händer. Situationen utvecklas på ett sätt som ingen kunde förutse.
”Statskuppen i Norrland” är en politisk satir som gisslar opportunism, korruption och inkompetens. Bakgrunden är ett demokratiskt underskott i en globaliserad värld där allt mer av makten har flyttats från de folkvalda till marknadens gränslösa krafter. Under täckmantel av honnörsord som förnyelse och framåtskridande lämnas stora samhällsgrupper och regioner åt sitt öde. Det uppstår väldiga klyftor i samhället, som hotar att leda till skärpta motsättningar.
”Statskuppen i Norrland” gör ett tankeexperiment vad som skulle kunna hända om utvecklingen vid någon tidpunkt exploderar, och vad det skulle kunna leda till.
(Slutsålt för tillfället.)